Waarom is clean eating onzin?

Clean eating?

Sinds fitness en krachttraining een enorme groei doormaakte aan het begin van de jaren 80 zijn er zo ongeveer wekelijks nieuwe dieetmethoden bedacht. De meeste hiervan hebben kort geleefd en zijn in vergetelheid geraakt. Één dieetmethode heeft de test des tijds doorstaan en wordt nog steeds door veel mensen aangehangen.

Clean eating.

Clean eating: Het idee dat ‘clean’ voeding beter zou zijn voor je gezondheid en lichaamscompositie. Recht tegenover ‘clean’ voeding staat ‘dirty’ voeding. ‘Dirty’ voeding zou zeer slecht voor de gezondheid en lichaamscompositie zijn.

Enkele voorbeelden van ‘clean’ voeding zijn:

  • Groenten

  • Magere eiwitbronnen

  • Complexe koolhydraten zoals bruine rijst, haver en volkorenpasta

Enkele voorbeelden van ‘dirty’ voeding zijn:

  • Snacks zoals chips, snickers, oreo etc.

  • Voeding met veel vetten

  • Simpele koolhydraten zoals witbrood, witte pasta en suiker

Voordat ik verder ga kan ik meteen duidelijk zijn. Het idee van clean eating is totale onzin en je kan het direct uit het raam gooien.

Waarom?

Omdat gezondheid een lange termijn, cumulatief effect is dat wordt beïnvloed door een zeer complex web van factoren.

‘Gezondheid’

Voedingsmiddelen in isolatie bekijken en dan classificeren als zijnde ‘gezond’ of ‘ongezond’ is een te simplistische kijk op voeding en gezondheid. Naast het effect dat voeding direct op je lichaam heeft wil je ook kijken naar het effect dat het bijvoorbeeld op je mentale staat van zijn heeft. Heel leuk als je met een strikt dieet je droomlichaam behaalt. Minder leuk als je daarvoor niet meer naar een verjaardag wil omdat je daar taart en chips gaat eten en je dat niet mag van jezelf.

Uiteraard, we weten allemaal dat je geen optimale gezondheid gaat bereiken als je dieet alleen uit pizza, bier en chocolademelk bestaat. Toch, het zal je verbazen hoeveel voedingsstoffen je uit deze voedingsmiddelen kan halen.

Wanneer je een vispizza eet, anderhalve liter bier en anderhalve liter chocolademelk drinkt, behaal je al 80% van je dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen.

Hiermee is het absoluut niet mijn intentie je een full yolo leefstijl aan te praten waarin je lunch op dinsdag er hetzelfde uitziet als je dronken snackbar bestelling op zaterdagnacht. Het is mijn intentie je te laten zien dat praktisch alle voeding kan bijdragen aan de benodigde voedingsstoffen van je lichaam.

Het probleem met clean eating is niet zo zeer de positieve kijk op ‘clean’ voeding. Het is de negatieve kijk op ‘dirty’ voeding. Het is het zwart-wit denken dat ten gronde ligt aan het idee.

Zodra je bepaalde voedingsmiddelen of voedingsgroepen gaat uitbannen zonder goede reden zoals bijvoorbeeld een allergie, religieuze redenen of ethische voorkeur, ben je je relatie met eten aan het verstoren.

De juiste keuzes maken.

In plaats van goed, slecht, clean of dirty, kun je beter naar eten kijken als voedzaam of minder voedzaam. Het woord voedzaam bevat geen waardeoordeel en is redelijk neutraal. In ons achterhoofd weten we allemaal prima wat voedzaam eten is. Als ik je nu een tafel presenteer met dertig verschillende soorten eten erop, kun je waarschijnlijk 90% accuraat aan me vertellen welk eten voedzaam of minder voedzaam is.

Zolang je in grote lijnen voedzame voedingskeuzes maakt, kun je daarbuiten alles eten wat je wil zonder enig nadelig effect. In de basis wil je je jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te eten wat je wil.

Onvoorwaardelijke toestemming om alles te eten wat je wil.

Dit houdt niet in dat je zonder gevolgen patat voor elke maaltijd kan eten. Het houdt wel in, dat je jezelf de ruimte mag geven te lunchen met een dikke brownie en een Starbucks koffie-zuivel raket als je daar zin in hebt.

Totale vrijheid in eten. Klinkt geweldig hè?

Vorige
Vorige

Sporten om af te vallen is tijdverspilling.

Volgende
Volgende

Je bent wat je eet? Of toch niet?