Alles over koolhydraten. Deel 1: Wat is een koolhydraat?

Koolhydraten.

In deze serie zal ik je alles vertellen dat je wil weten over koolhydraten.

Maak je geen zorgen, ik ga hier geen lang en zompig verhaal aanhangen over de chemische structuur van koolhydraten.

Er zijn tal van misvattingen rondom koolhydraten. Ik zal enkele hiervan gebruiken om je te laten zien dat het grootste gedeelte niets meer is dan gedachteloos napraten.

Als je goed analytisch kijkt naar de logica achter veel uitspraken, zul je zien dat er weinig van overeind blijft.

‘Koolhydraten zijn dikmakers’

Als voorbeeld voor deze misvatting worden vaak producten zoals donuts, pizza en patat aangehaald. Laten we de voedingswaarde van de producten eens onder de loep nemen.

Donuts: per 100 gram 435 kcal. Hiervan is 160 kcal koolhydraten, 245 kcal vetten en 30 kcal eiwitten.

Een standaard pizza: per 100 gram 279 kcal. Hiervan is 126 kcal koolhydraten, 100 kcal vetten en 53 kcal eiwitten.

Patat: per 100 gram 288 kcal. Hiervan is 158 kcal koolhydraten, 116 kcal vetten en 14 kcal eiwitten.

Deze producten hebben een aantal zaken gemeen.

  • Ze bevatten naast koolhydraten een ruime hoeveelheid vetten.

  • Ze zijn extreem smakelijk door een grote hoeveelheid toegevoegd suiker, zout of een combinatie ervan.

  • Ze zijn vezelarm.

  • Ze zijn weinig verzadigend dus je eet er makkelijk te veel van.

  • De calorieën zijn erg geconcentreerd

Besluiten dat koolhydraten ‘dikmakers’ zijn op basis van deze producten kunnen we niet eens een misvatting noemen. Het is gewoon ongefundeerd gewauwel.

Om nog duidelijker te maken hoe onzinnig de stelling is gaan we het wat verder ontleden.

Makkelijk aankomen.

Als koolhydraten de reden zouden zijn dat de bovengenoemde producten je makkelijk laten aankomen kunnen we de andere overeenkomsten dus schrappen.

Als we nu een dieet moeten maken waarmee je zo snel mogelijk wil aankomen hebben we de volgende restricties:

  • Het eten moet laag in vet zijn.

  • Het eten moet weinig smakelijk zijn.

  • Het eten moet vezelrijk zijn.

  • Het eten moet goed verzadigend zijn.

  • De calorieën moeten zo min mogelijk geconcentreerd zijn.

Volgens deze logica zou je heel makkelijk aan komen op een vet en zout arm dieet van voornamelijk gekookte aardappelen, bruine rijst en heel veel groenten en fruit.

Het spreekt voor zich dat dit nergens op slaat.

Onthoud goed, als iemand je vertelt dat koolhydraten je makkelijk doen aankomen, vertellen ze je waarschijnlijk, zonder het zelf te weten, dat extreem bewerkte, zeer smakelijke producten je makkelijk doen aankomen.

En ze hebben gelijk.

Als je voornamelijk onbewerkte producten eet en eiwitrijke keuzes maakt, maakt de verhouding van koolhydraten en vetten helemaal niets uit.

Vorige
Vorige

Alles over koolhydraten deel 2: Koolhydraten en energie.

Volgende
Volgende

Over de keer dat ik 6 kilo verloor op een dieet van Oreo en pizza.