Alles over koolhydraten deel 2: Koolhydraten en energie.

Carbs 4 life!

Misschien had ik deze serie beter een andere naam kunnen geven.

‘Koolhydraatarm eten bashen in meerdere delen.’

Nee, grapje.

Je zou het niet zeggen maar eigenlijk ben ik groot fan van koolhydraatarm eten. Waar ik geen fan van ben, zijn wilde en ongefundeerde claims die mensen op het verkeerde been zetten.

In de vorige blog heb ik je laten zien dat veel onheuse beschuldigingen richting onze geliefde koolhydraten meer gaan over ultra bewerkte producten dan over het daadwerkelijke koolhydraatgehalte.

In deze blog zal ik een andere misvatting uitlichten.

‘Koolhydraatarm eten zorgt voor minder schommelingen in je bloedsuiker.’

Veel mensen ervaren tijdens een koolhydraatarm dieet meer en constanter energie.

Het kan inderdaad zo zijn dat je bloedsuiker stabieler wordt door een koolhydraatarm dieet. Echter, er zijn een aantal dingen mis met deze stelling.

1: Niemand meet zijn daadwerkelijke bloedsuikerspiegel.

Hoewel het mogelijk is dat je bloedsuiker stabieler is, kun je er geen uitspraak over doen als je het niet meet. De fluctueringen in je energie niveau door de dag heen worden door een groot aantal factoren beïnvloed. Puur kijken naar bloedsuiker als de oorzaak ervan is kortzichtig.

2: Je bloedsuikerspiegel wordt door meer dan alleen je koolhydraat inname gereguleerd.

De meeste mensen gaan koolhydraatarm eten om af te vallen of op gewicht te blijven. De kans is groot dat ze naast aanpassingen in hun voedingskeuze ook andere leefstijlaanpassingen maken.

Zo is de kans groot dat ze (meer)gaan sporten, meer bewegen in hun dagelijks leven, meer groenten eten, meer water drinken, hun portiegrootte verminderen en beter slapen.

Allemaal zaken die een sterke invloed uitoefenen op je dagelijkse energie niveau.

Als je in één keer op meerdere vlakken van je leven veranderingen aanbrengt, welke allemaal een grote invloed kunnen uitoefenen op je hele lichaam en in het bijzonder je hormoonsysteem, kun je onmogelijk stellen dat de samenstelling van je macro’s (vet/koolhydraat inname) de reden is dat je meer energie ervaart.

3: Afvallen is een zeer potente modulator van bloedsuiker hormonen.

Een veel gebruikt argument voor koolhydraatarm eten is het positieve effect op met name insuline. Insuline is het hormoon dat onder andere zorgt dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt.

Veel van de positieve effecten op ons hormoonsysteem (en daarmee het bloedsuiker) die worden toegeschreven aan koolhydraatarm eten, komen voornamelijk door vetverlies.

Je energie managen.

Net als de ‘dikmaker’ fabel kun je zien dat er bij deze misvatting verkeerd wordt gekeken naar oorzaak/gevolg.

Als je geïnteresseerd bent in dieet en leefstijl aanpassingen om een meer constante energie te ervaren in je dagelijks leven, heb ik een aantal tips voor je.

De dingen waar je op wil focussen:

  • Hydratatie > drink voldoende, maar niet teveel. De kleur van je urine laat zien of je goed zit

  • Mineraal en vezelrijke voeding eten > Bij elke maaltijd groente en/of fruit eten

  • Voldoende zout eten > 7.5-12.5 gram per dag. Voor een gemiddeld persoon is zout naar smaak eten toereikend

  • Voldoende koolhydraten eten > niet minder dan 1-1.2 gram per dag, per kilo lichaamsgewicht

  • Voldoende eiwitten eten > 1.2-1.6 gram per kilo lichaamsgewicht per dag

  • Voldoende beweging inbouwen in je dag > te lang stilzitten vermindert je circulatie

Wat de kleur van je urine zegt over je hydratatie.

Vochtbalans.

Vochtbalans, bloeddruk en circulatie hebben een zeer sterke invloed op de energie die je ervaart. Alle bovengenoemde zaken werken samen om deze 3 te optimaliseren.

Daarnaast zorgt de juiste inname van voedingsstoffen er direct voor dat je lichaam effectiever energie kan creëren en gebruiken.

Onthoud, het produceren, distribueren en opnemen van energie gebeurt via tal van extreem complexe chemische reacties. Om deze optimaal te laten werken zijn vitamines, mineralen, eiwitten en water essentieel.

Koolhydraten zijn je vriend.

Hoewel veel mensen zich energieker voelen als ze koolhydraatarm eten, zijn er ook veel mensen die zich juist duf en futloos voelen. Vaak hebben ze niet door dat dit komt door een té lage inname aan koolhydraten.

Om dit te voorkomen is de ondergrens van 1-1.2 gram per dag, per kilo lichaamsgewicht belangrijk.

In de volgende blog komt hier meer uitleg over. Daarin zal ik ook de voordelen van koolhydraatarm en koolhydraatrijk eten uitlichten.

Ben je al nieuwsgierig?

Vorige
Vorige

Alles over koolhydraten deel 3: Koolhydraten zijn je vriend.

Volgende
Volgende

Alles over koolhydraten. Deel 1: Wat is een koolhydraat?