Bewerkt eten en gezondheid
Effectief communiceren
In de vorige blog heb ik uitgelegd dat claims over bewerkt eten en gezondheid vaak volledig uit hun verband worden getrokken. In deze blog ga ik hier meer op in. Ook ga ik vertellen over een meer effectieve communicatie over eten.
Nogmaals de claim die tegenwoordig vaak gemaakt wordt:
‘‘Bewerkt en verpakt eten is schadelijk voor de gezondheid. De sleutel tot gezondheid is het elimineren van bewerkt en verpakt eten.’’
Om te beginnen, voor veel mensen kan het eten van minder bewerkt eten en meer onbewerkt eten inderdaad een zeer positieve invloed uitoefenen op de gezondheid. Hierbij is het belangrijk om in te zien waarom dit zo is.
Verkeerde ideeën over eten kunnen namelijk je relatie met eten flink door de war schoppen.
Laten we bij het begin beginnen.
Wat is bewerkt eten?
Dit brengt direct een groot deel van het probleem aan het licht. Onder de noemer bewerkt eten vallen zo ontzettend veel voedingsmiddelen dat de term op zichzelf niets zegt. Om aan die verwarring toe te voegen wordt verpakt eten soms onder dezelfde noemer geplaatst.
Enkele voorbeelden van bewerkt eten:
Oreo koek
Voorgekookte bieten
Mcdonalds
Kikkererwten uit blik
Cola
Tofu
Onder de noemer bewerkt eten vallen duizenden voedingsmiddelen van zeer uiteenlopende samenstelling, hierdoor wordt het een betekenisloze term.
Als we alles van McDonalds tot gekookte bieten op 1 hoop gooien kan het zo zijn dat mensen denken dat voorgesneden of ingevroren groenten niet goed voor je zijn, omdat ze bewerkt en verpakt zijn. Op deze manier wordt er een onnodige barrière gecreëerd.
Het eten van verpakte en voorgesneden groenten is voor veel mensen een goede opstap naar een meer voedzaam eetpatroon. Door een onjuiste interpretatie van goedbedoelde boodschappen zullen ze deze opstap misschien niet nemen.
Ik ga er maar even vanuit dat we op 1 lijn zitten en dat je inziet dat een dieet van voornamelijk oreo, Mcdonalds en Cola waarschijnlijk een ander effect op ons lichaam zal hebben dan een dieet van Voorgekookte bieten, kikkererwten uit blik en tofu.
Maar waarom?
Opzichzelfstaand is er niets schadelijks aan het eten van bewerkt eten. Oreo is niet zoals alcohol in de zin dat het schade aan je organen doet wanneer je er kleine hoeveelheden van binnenkrijgt.
Met name bewerkt eten met weinig voedingsstoffen en veel calorieën kan je gezondheid nadelig beïnvloeden door het effect dat ze op je gewicht kunnen hebben. Dit heeft te maken met een aantal zaken.
Junkfoods hoeven niet bereid te worden, bevatten weinig vezels, relatief veel calorieën en veel smaakstoffen zoals suiker, zout en smaakversterkers. Deze combinatie van factoren maakt dat je er gemakkelijk teveel van eet.
Junkfood kan voornamelijk je gezondheid beïnvloeden door een tekort aan voedingsstoffen en een overschot aan calorieën.
Tot nu toe is er geen bewijs dat aantoont dat junkfoods als onderdeel van een voedzaam eetpatroon binnen een goede caloriebalans voor nadelige gezondheidseffecten zorgen.
Voor het tegendeel zijn wel aanwijzingen.
Oftewel, junkfoods kunnen zonder nadeel gegeten worden zolang ze niet tot een calorieoverschot leiden.
Er is nog veel meer te vinden, maar dat is voor een andere blog.
Effectieve communicatie over voedingskeuzes moet beginnen bij verzadiging en calorie-inname, niet bij de mate van bewerking van een product.
Gedrag
De boodschap: ‘‘eet minder bewerkt’’ slaat een belangrijke stap over.
Waarom eet je veel bewerkt eten?
Als je alleen focust op de handeling kun je op de korte termijn succes boeken. Omdat je niet hebt gewerkt aan de beweegreden van de handeling is de kans groot dat je uiteindelijk weer terug bij af bent.
Een klassiek voorbeeld is de werk/rust balans en het effect die het heeft op je leven.
Als je in een constante staat van stress leeft, omdat je consistent aan jezelf voorbij gaat op je werk en daardoor vaker dan je wil eindigt met pizza en alcohol op de bank, zijn de pizza en alcohol het gevolg. Als je de oplossing van je probleem bij het gevolg gaat zoeken wordt de weg naar de oplossing waarschijnlijk moeizamer dan nodig.
Zinvolle veranderingen in je leefstijl aanbrengen vereist dat je verder kijkt dan ‘‘meer of minder van handeling X, Y of Z’’
Precies om deze reden heb ik gekozen voor mijn opleider. Mac-Nutrition-Uni
De mantra die aan de basis van de werkwijze staat die we aanleren is: ‘‘Coachen om te leven, niet om te diëten’’.
Het stukje leven brengt me bij mijn laatste standpunt.
Vergeet niet te genieten
Het kamp ‘‘bewerkt eten is de duivel’’ is hetzelfde kamp dat je probeert aan te praten dat je als een monnik moet leven.
Geen chips en snoep meer eten. Nooit meer eten voor je plezier want dat is slecht. Voor elke maaltijd groene drap zonder zout en suiker. Elke dag sporten en nooit een week luieren.
Het enige dat ik hier op kan zeggen is nee.
Dat is geen leven. Jezelf plezier ontzeggen en nooit meer donuts, pizza, burgers, bier of wijn gunnen is een goed recept om zeer ongelukkig te worden.
We houden allemaal wel van iets dat als ‘‘minder gezond’’ geclassificeerd kan worden. Hoe hard je ook gaat proberen om dit te ontkennen en het niet te eten, het verlangen om te eten voor plezier hebben we allemaal. Dit ontkennen is een goede basis om een eetstoornis op te kweken.
Een gezonde leefstijl gaat niet om het elimineren van alles dat lekker is.
Het gaat om de balans tussen eten voor je gezondheid en je plezier.
Conclusie
Laat ideeën over goed en slecht eten los. Slecht eten bestaat niet, alleen slechte gewoontes.
Het verminderen van je consumptie van bewerkt eten kan een goede strategie zijn om je gezondheid te verbeteren. Dit wil niet zeggen dat je nooit meer kan genieten van een patatje mayo.
Kijk naar de drijfveren van je gedrag. Leer te eten in moderatie, leer hoe je een goede verzadigende maaltijd in elkaar zet en wordt meer bewust van wat er in je eten zit.