Het belang van zelfcompassie voor gezondheid.

Zelfcompassie: ‘Jezelf met vriendelijkheid en begrip, in plaats van harde kritiek behandelen.’

Gezondheid.

Als je mensen vraagt naar een gezonde leefstijl, krijg je vaak antwoorden zoals; ‘Spinazie’ of ‘hardlopen’ en zelden; ‘lief zijn voor jezelf’.

Dat is erg jammer.

Uiteraard, als jij 3x per week hardloopt en meer groene bladeren wegwerkt dan een smoothie bar in New York, zullen veel aspecten van je gezondheid prima in orde zijn.

Als je deze leefstijl hebt gebouwd op een fundament van schuldgevoelens en restrictief eetgedrag, valt er in het totaalplaatje nog wat werk te doen.

In onze maatschappij zijn helaas enorm veel gewoontes, gedachtepatronen en handelingen compleet genormaliseerd die eigenlijk niet normaal zijn. Als het op voeding en gezondheid aankomt zijn hierin twee belangrijke spelers:

  • Restrictief eetgedrag

  • Schuldgevoelens rondom eten

Praktisch iedereen, bewust of onbewust, heeft hier mee te maken.

‘Ik ga zondigen met een patatje’

‘Ik ga extra hard m’n best doen tijdens het sporten omdat ik gebak heb gegeten op werk’

‘Ik eet geen pizza want dat is slecht voor je’.

Niemand zal vreemd opkijken van deze uitspraken. (behalve die over pizza, wie eet er nu geen pizza?!)

Toch wijzen ze op een verstoorde relatie met eten.

Een verstoorde relatie met eten is niet hetzelfde als een eetstoornis!

Compleet normaal

Binnen een gezond leefpatroon, is het normaal om te eten vanuit stress. Het is normaal om dingen te vieren met eten en het is normaal om te snacken en junkfood te eten. Het zit hem allemaal in de dosering en de onderliggende redenen van je keuzes.

Een pizza eten omdat je een stressvolle dag hebt gehad is normaal. Na die pizza nog een bak ijs, een rol Oreo en een reep chocola eten, is niet normaal.

Ter ontspanning een zak chips open trekken aan het einde van een harde werkweek is heel normaal. Vervolgens vinden van jezelf dat je die chips er weer af moet sporten of abnormaal veel groenten moet eten om ervoor te compenseren, is niet normaal.

Gezond willen eten en vaker voor groenten kiezen is normaal. Gezond willen eten en elke vorm van plezier rondom eten ontwijken, is niet normaal.

Social media.

Vooral social media speelt een enorme rol in het normaliseren van verstoord eetgedrag. Zelfs als je geen social media gebruikt, zul je daar last van hebben omdat het overgrote deel van de mensen het wel gebruikt en het zo in het algemeen gedachtegoed terecht komt.

Zo komen er dagelijks wel nieuwe video’s voorbij waarin voedsel x wordt gedemoniseerd en voedsel y als alternatief wordt geboden.

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen.

Slecht eten bestaat niet. Alles kan en alles mag.

Hiermee probeer ik absoluut niet te zeggen dat je optimale gezondheid zal bereiken op een dieet van pizza en bier. Keuzes doen er wel degelijk toe. Alleen niet op het microniveau wat sommige mensen je proberen aan te praten.

Gezondheid is een optelling van je keuzes op de lange termijn. Een enkele maaltijd of zelfs een enkele week heeft daar weinig invloed op.

Conclusie:

Zelfcompassie is essentieel voor een gezonde leefstijl.

  1. Oefen zelfcompassie. Laat jezelf vrij in de keuzes die je maakt en bedenk dat het niet nodig is om hard voor jezelf te zijn.

  2. Besteed aandacht aan je gedachten. Het is normaal om te eten vanuit stress of om ter ontspanning te snacken, maar het is belangrijk om de onderliggende redenen achter je keuzes te herkennen.

  3. Oefen om meer gematigd te snacken. Er is niks mis met junkfood eten zolang je de hoeveelheden niet overdrijft.

  4. Beperk de invloed van social media. Zet social media uit of beperk de tijd die je er op doorbrengt, zodat je niet overspoeld wordt door gedachten over verstoord eetgedrag.

  5. Maak voornamelijk gezonde keuzes, maar vergeet niet te genieten van eten. Gezondheid gaat om het maken van gezonde keuzes op de lange termijn en niet om het perfectioneren van elke enkele maaltijd of zelfs week.


Vorige
Vorige

Suiker is niet de duivel.

Volgende
Volgende

Je kan niet voor elk standpunt bewijs vinden.